Skip to main content

Om du älskar att åka snowboard är du inte ensam. Många människor inser inte att denna sport är populär över hela världen. Faktum är att snowboarding föddes 1975 när en surfare, Dimitrije Milovich, uppfann en ny snowboard. Denna ”Winterstick” fick snabbt uppmärksamhet av tidningen Newsweek. Idag är snowboard en olympisk sport. Det finns många olika grenar och nivåer av sporten, men snowboard är den mest populära.

Tom Sims uppfann snowboards

Tom Sims var en vildögd, flamboyant New Jersey-infödd som var en pionjär inom snowboardsporten. Sims varumärke var ansvarig för den första proffsmodellen och användes till och med av James Bond för att filma sina snowboardstunts. Sims dog plötsligt av ett hjärtstopp den 12 september på ett sjukhus nära Santa Barbara, Kalifornien, av komplikationer efter hjärtstopp. Sims hade varit skateboardåkare sedan 1963, när han byggde en råskibräda under en träaffärskurs i Haddonfield, N.J., och började senare sin karriär som skateboarddesigner.

Burton Snowboards grundare

Jake Carpenter, mer känd som Jakie eller Jake Burton, var en amerikansk snowboardåkare, grundare och uppfinnare. Född och uppvuxen i Cedarhurst, New York, skulle Carpenter fortsätta att bli uppfinnaren av den moderna snowboarden. Idag åtnjuter snowboardåkare runt om i världen möjligheten att åka brädan och åka den så fort de kan. Läs vidare för att lära dig mer om grundaren av Burton Snowboards. Här är lite information om hans liv.

Parallell storslalom gjorde sina debuter i Turin

Parallell storslalom är en snowboardtävling som omfattar två atleter som tävlar sida vid sida på en halfpipeformad bana. Idrottare tävlar mot varandra för den snabbaste tiden och diskvalificeras för misstag som en tjuvstart, att passera en felaktig port eller att störa en motståndare. Tävlingen består av två omgångar: kvalificering och head-to-head eliminationer. Under kvalomgången tar varje ryttare två åk, ett i en head-to-head-tävling. Efter kvalomgången går idrottarna in i en medaljrunda där de kommer att möta en head-to-head-tävling. Läs mer kodkneg.se

Olympiska debuter för snowboardcross

Det blandade laget kommer att göra sin olympiska debut vid vinter-OS 2022 i Peking. Snowboardcross skiljer sig från de flesta olympiska vintertävlingar genom att idrottare tävlar samtidigt och inte behöver vänta på den tidigare konkurrentens resultat. Dessutom kommer detta evenemang att ha blandade könstävlingar för både män och kvinnor. Snowboardcross har varit en populär vintersport sedan mitten av 1990-talet och har blivit en del av vinter-OS-programmet. Det anses vara NASCAR för snowboardevenemang, och frekventa ledningsbyten och kollisioner i luften bidrar till lockelsen.

Säkerhetstips för snowboardåkare

Innan du åker i backen, lär dig några säkerhetstips för snowboardåkare. Under dina första sessioner måste du bära handskar och tunga strumpor för att skydda dina händer. Du måste också bära UV-glasögon, läppbalsam och solskyddsmedel och klä dig i lager. Bär en vattenflaska med dig. Kom ihåg att fall kan orsaka skador på dina knän och svanskotan, så se till att vara böjd för att minimera påverkan.